Deputatul bulgar Delian Peevski a renunțat, sâmbătă, la nominalizarea sa la conducerea Agenției de securitate națională (DANS), aprobată vineri de Parlament și care a determinat reacții virulente din cauza reputației controversate a parlamentarului, relatează AFP.
„Sunt pregătit să accept o decizie a Parlamentului care să anuleze desemnarea mea”, a declarat el într-o scrisoare către presa bulgară.
„Guvernul Oreșarski are dreptul să i se acorde încredere pentru a realiza reformele din justiție și afaceri interne”, a adăugat el.
Parlamentul a aprobat vineri această nominalizare la propunerea noului premier Plamen Oreșarski, într-un sfert de oră și fără dezbateri. Surprins, președintele Rosen Plevneliev a protestat, declarând că „încrederea” acordată Guvernului „s-a epuizat”.
Mai mulți ambasadori europeni și-au exprimat, de asemenea, surpriza.
„Desemnarea unei persoane sau a alteia nu le este indiferentă partenerilor europeni ai Bulgariei”, a declarat sâmbătă ambasadorul Franței Philippe Autié pentru televiziunea publică BNT.
Delian Peevski (în vârstă de 32 de ani), din cadrul Partidului minorității musulmane (MDL), nu are niciun fel de experiență în cadrul serviciilor de securitate.
DANS este o agenție de contraspionaj ale cărei atribuții tocmai au fost extinse în domeniul luptei împotriva criminalității organizate.
Peevski a fost judecător de instrucție și a ocupat funcția de ministru adjunct pentru gestionarea catastrofelor naturale între 2005 și 2007. Acuzat într-un dosar de corupție, el a fost demis, dar ancheta judiciară nu a condus la nicio concluzie.
Mama sa, Irena Krasteva, deține șase ziare, o televiziune și mai multe site-uri de Internet, precum și cea mai mare societate de distribuție de presă. Organizațiile neguvernamentale suspectează o participare nedeclarată a acestui grup la capitalul altor instituții de presă și denunță o „concentrare mediatică” ilegală.
Peste 7.000 de persoane, potrivit poliției, au defilat vineri la Sofia, cerând demisia Guvernului și scandând „Mafia!” și „Gunoaie!”. O nouă manifestație este prevăzută pentru sâmbătă seara.
Tensiunea creată de această nominalizare amenință pacea socială delicată instituită de la alegerile anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de manifestații împotriva sărăciei și autoincendieri.
Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov nu a putut forma o coaliție, iar economistul Plamen Oreșarski a fost numit la conducerea Guvernului, fiind susținut de socialiști și MDL.